Візит до родичів чи друзів

Загальна інформація

До цієї категорії належать заявники, які бажають відвідати своїх родичів або друзів, які легально проживають у Греції. Час перебування не має перевищувати 90 днів у півріччя.
Заявнику необхідно надати докази того, що він/вона належить до цієї категорії.

Для оптимізації процесу подачі документів, скористайтеся, будь ласка, наступним чек листом. За його допомогою Ви можете перевірити наявність всіх обов’язкових для подачі документів згідно обраної Вами візової категорії та скласти документи у необхідному порядку. Детальні вимоги до кожного пункту Ви можете знайти у розділі «Необхідні документи».

Термін опрацювання заяви на отримання візи складає до 4 робочих днів, проте може бути продовженим до 15 робочих днів, згідно регламенту країн-членів Шенгенської угоди, залежно від кількості поданих візових заявок та системи VIS.

Заяви на отримання візи можна подавати не раніше, ніж за три (3) місяці до запланованої дати поїздки.

Будь ласка, зауважте, що Вас можуть викликати на особисту співбесіду з візовим офіцером до Консульської установи Посольства Греції, перш ніж рішення по Вашій заяві буде прийнято.

Щоб подати документи, заявнику необхідно особисто відвідати Візовий Центр та надати свої біометричні дані (відбитки пальців та цифрову фотографію).

Якщо заявник звільняється від здачі біометричних даних , за нього документи можуть подати близькі родичі (батьки, діти, чоловік/дружина, бабуся/дідусь, онуки) (за наявності доручення та документів, що підтверджують родинний зв’язок) чи представники акредитованих туристичних агенцій. За заявників, що подають документи до Візового Центру в Одесі, документи також може подати третя особа за наявності нотаріального доручення. Інформацію щодо категорій, що звільняються від збору біометричних даних Ви можете знайти тут.

Графік роботи Візових Центрів Посольства Греції: 08:30 – 15:30 ( з понеділка по п’ятницю, крім вихідних та святкових днів).

Заяви на отримання візи можуть бути подані до Візових Центрів у Києві, Львові, Харкові, Івано-Франківську, Дніпропетровську та Луцьку, які підпадають під юрисдикцію Посольства Греції в Києві. Візовий Центр в Одесі підпадає під юрисдикцію Генерального Консульства Греції в Одесі.

Інформацію щодо регіональної юрисдикції Консульських Відділів Посольства Греції та адреси найближчих до Вас Візових Центрів Ви можете знайти у розділі «Контакти».

Зверніть, будь ласка, Вашу увагу, що Візові Центри у Києві, Харкові, Івано-Франківську, Львові, Дніпропетровську та Луцьку приймають документи на отримання візи лише від громадян України. Громадяни інших країн, які зареєстровані в регіонах, що підпадають під юрисдикцію Посольства Греції у Києві, повинні подавати документи безпосередньо в Посольстві Греції у Києві.

Візовий збір

ПЕРЕЛІК ЗБОРІВ
Консульський збір за одного заявника Сервісний збір за одного заявника Послуга кур'єрської доставки Послуга заповнення візової анкети
35 Євро* (Віза для громадян України, Російської Федерації, Вірменії, Азербайджану, Молдови та Грузії, відповідно до Угоди про спрощений візовий режим)

60 Євро* (Для громадян інших країн, відповідно до Візового Кодексу)

0 Євро (Віза для дітей, громадян віком до 18 років та інших осіб, відповідно до Угоди про спрощений візовий режим)
Будь ласка, скористайтеся наступним посиланням, щоб переглянути діючий сервісний збір.**
100 гривень 75 гривень
* сплачується в євро на банківський рахунок Посольства/Консульства Греції **оплата здійснюється готівкою в національній валюті (гривнях). Оплата включає 20% ПДВ Послуга на вибір заявника (включаючи ПДВ) Послуга на вибір заявника (включаючи ПДВ)

Візові збори визначені Угодою про спрощений візовий режим між країнами Європейського Союзу та Україною, Російською Федерацією, Вірменією, Азербайджаном, Грузією та Молдовою. Для громадян інших країн візові збори визначені Візовим Кодексом Європейського Союзу. Усі збори не підлягають поверненню незалежно від прийнятого рішення.

Щоб ознайомитись з вартістю інших додаткових послуг, будь ласка, натисніть тут.

Необхідні документи

Загальна інформація:

  • Кожному заявнику бажано надавати оригінали документів. Якщо заявник не може подати оригінали документів до Візового Центру, необхідно надати копії та пред'явити оригінали.
  • Зверніть, будь ласка, Вашу увагу, що нотаріальний дозвіл на виїзд неповнолітнього заявника закордон від одного/обох батьків, що не подорожують з дитиною, повинен бути поданий виключно в оригіналі. Завірені копії дозволу не приймаються, а подані оригінали дозволу залишаються в архіві Консульського відділу і поверненню не підлягають. Для перетину кордону Вам необхідно буде надати ще один оригінал заяви на виїзд дитини за кордон, тому просимо заздалегідь оформити у нотаріуса два примірника цього документу.
  • Посольство залишає за собою право вимагати додаткові документи.
  • Нижченаведені документи не потребують перекладу чи апостилювання.
  • Всі подані оригінали документів окрім паспортів залишаються в архіві Консульського відділу і поверненню не підлягають.

Загальні вимоги:

  1. Візова анкета
    • Заповнена та підписана. Ім’я та прізвище вказується латинськими літерами так, як зазначено у закордонному паспорті, а інша інформація має бути вписана англійською, грецькою, українською чи російською мовами. Анкета заповнюється від руки або за допомогою комп’ютера. Щоб завантажити візову анкету, перейдіть, будь ласка, до розділу «Візові формуляри».
    • Анкета неповнолітніх заявників повинна бути підписана особами, що мають право опіки (як правило, батьками).
    • Будь ласка, зверніть увагу на те, що у візовій анкеті має бути два підписи. Візові анкети з одним підписом прийматися до розгляду не будуть.
    • Будь ласка, роздрукуйте та заповніть Згоду на обробку персональних даних. Формуляр згоди на обробку персональних даних має бути підписаний особисто заявником, бланк також можна отримати у Візових Центрах. Для завантаження формуляру, будь ласка натисніть тут.
    • Для Вашої зручності Візовий Центр пропонує додаткову послугу заповнення візової анкети. Вартість послуги складає 75 гривень за одну анкету. Вам необхідно буде лише надати інформацію співробітнику Візового Центру, який внесе дані в електронну форму та роздрукує її.
  2. 1 фотокартка паспортного зразка:
    • Кольорова, 3,5*4,5 см
    • Погляд прямо, білий фон
    • фотокартка повинна бути зроблена не раніше, ніж за 6 місяців до подачі документів
    • Детальну інформацію Ви можете знайти у розділі «Вимоги до фотографій»
    • Зверніть, будь ласка, увагу, що у всіх Візових Центрах Посольства Греції в Україні Ви маєте можливість скористатися послугами фото кабіни. Безпосередньо в приміщенні даних Візових Центрів є платні автомати самообслуговування, на екрані яких Ви можете продивитися зроблені фотографії та обрати найкращий варіант. Автомат простий у використанні, а готові фотографії Ви можете отримати протягом 45 секунд. Номінальна вартість 6 фотографій паспортного формату (3,5 * 4,5 см) складає 50 гривень.
  3. Закордонний паспорт (и)
    • Паспорт має відповідати усім вимогам положення 12 Візового Кодексу. Повинен бути дійсним як мінімум 3 місяці після запланованої поїздки. У паспорті повинні бути 2 чисті сторінки з поміткою «візи».
    • Якщо дитина подорожує по паспорту батьків, їй необхідні 2 додаткові чисті сторінки для візи. Також зверніть, будь ласка, увагу, що діти віком від 5 років обов’язково повинні мати вклеєну фотографію в паспорті.
    • Заявник має подати оригінали всіх дійсних на даний момент закордонних паспортів; якщо можливо, то додатково подаються старі паспорти, строк дії яких закінчився не раніше 3 років тому.
    • Зверніть, будь ласка, увагу, що копії попередніх віз можуть бути прийняті до розгляду тільки у разі надання оригіналу закордонного паспорту.
    • Заявник має надати копії всіх заповнених сторінок закордонного паспорту.
    • Для заявників, що подають документи до Візових Центрів, що підпадають під юрисдикцію Генерального Консульства Греції в Одесі – заявники віком до 18 років мають надати окремий проїзний документ.
  4. Внутрішній паспорт
    • Заявник має пред'явити громадянський паспорт та подати копію всіх заповнених сторінок.
  5. Поліс медичного страхування
    • Доказ наявності полісу медичного страхування, який: покриває весь період перебування, є дійсним на території усіх країн-учасниць Шенгенської угоди, а сума страхової виплати повинна складати не менше 30.000 Євро. Поліс медичного страхування повинен покривати 100% витрат, пов’язаних із репатріацією з медичних причин, наданням невідкладної медичної допомоги та терміновою госпіталізацією під час перебування на території країн Шенгенської угоди. При запиті візи із правом багаторазового в’їзду, страховий поліс має бути дійсним на період першої подорожі.
    • Зауважте, будь ласка, що Ви маєте можливість можливість придбати медичний страховий поліс безпосередньо в приміщенні Візового Центру. Для отримання додаткової інформації щодо оформлення та вартості полісу, будь ласка, зверніться до представника страхової компанії.
  6. Для неповнолітніх заявників:
    • Нотаріальний дозвіл на виїзд закордон від одного/обох батьків, які не подорожують з дитиною виключно в оригіналі. Якщо неповнолітній має одного опікуна, потрібно надати: свідоцтво про народження, рішення суду щодо позбавлення батьківських прав, свідоцтво про смерть або інший документ, що засвідчує факт відсутності інших опікунів. Якщо мати має право на опіку відповідно до ст. 135 Сімейного Кодексу України, потрібно надати довідку від РАЦСУ про те, що мати виховує дитину самостійно відповідно до ст. 135 Сімейного Кодексу України.
    • Для заявників, що подають документи до Візових Центрів, що підпадають під юрисдикцію Генерального Консульства Греції в Одесі – якщо один/обидва батьки мають діючу шенгенську візу та не подають документи на відкриття грецької шенгенської візи, необхідно надати згоду на виїзд дитини, де буде зазначено, що батько/батьки не заперечують відкриттю візи для дитини.
    • Копії всіх заповнених сторінок закордонних і громадянських паспортів обох батьків.
    • Свідоцтво про народження – оригінал та копія.
    • Довідки з роботи та фінансові документи обох батьків.
  7. Підтвердження зайнятості
    • Для найманих робітників: довідка з місця роботи із зазначенням посади, дати прийняття на роботу, заробітної платні за останні 6 місяців та періоду відпустки,
    • Для заявників, що подають документи до Візових Центрів, що підпадають під юрисдикцію Генерального Консульства Греції в Одесі – надання копії всіх заповнених сторінок трудової книжки.
    • Для приватних підприємців:
      • Копія свідоцтва про реєстрацію підприємства заявника;
      • Оригінал довідки про рух коштів на рахунку підприємства заявника за останні 3 місяці;
      • Оригінал довідки від Державної податкової адміністрації за місцем реєстрації підприємства заявника про сплату єдиного податку.
    • Для пенсіонерів: пенсійне посвідчення, довідка про пенсійні нарахування за останні 6 місяців,
    • Для школярів: оригінал довідки з місця навчання, у якій зазначено, що вона видана для подання в Посольство Греції.
    • Для студентів:
      • Довідка з місця навчання, з зазначенням факультету, курсу навчання та дати закінчення навчання, а також того, що довідка видається для Посольства Греції в Україні;
      • Копія студентського квитка, завірена університетом;
      • Копія залікової книжки, завірена університетом.
  8. Підтвердження платоспроможності:
    • Довідка з банку про рух коштів за останні 3 місяці та кінцевим балансом та копія банківської картки
    • Заявник також може надати документи про право власності на рухоме та нерухоме майно як додаткові докази платоспроможності.
    • Зверніть, будь ласка, увагу, що мінімальна сума коштів на рахунку – 50 євро з розрахунку на добу перебування у Греції на одну особу.
  9. Спонсорство

    Пов'язані витрати можуть бути відшкодовані запрошуючою або третьою стороною.

    У випадку покриття витрат приймаючою стороною, цей факт має бути відображений у заяві та підтверджений можливістю платоспроможності сторони, що запрошує, (податкова декларація, права власності, інше).

    Документ, що підтверджує намір третьої сторони покрити витрати на подорож, має бути завірений нотаріально та підкріплений документами щодо платоспроможності гаранта.

    Спонсорський лист для членів родини (чоловік, дружина, діти) при наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження), може бути написаний у вільній формі від руки або у друкованому варіанті, на Ваш розсуд. Для людей, котрі не є близькими родичами (не зазначені у попередньому реченні), спонсорський лист обов’язково повинен бути нотаріально завіреним. В обох випадках спонсорський лист має доповнюватися копією інформаційної сторінки внутрішнього чи закордонного паспорту і довідками, котрі підтверджують платоспроможність спонсора (довідка з місця роботи з випискою по зарплаті за останні 6 місяців та довідка з банку про рух коштів на рахунку за останні 3 місяці).

    Зразок спонсорського листа для членів родини Ви можете знайти тут.

  10. Транспорт
    • Бронювання авіаквитків.
    • Якщо заявники подорожують автотранспортом, необхідно надати план поїздки, копію водійських прав, техпаспорт та страховий поліс на автомобіль
  11. Запрошення
    • Запрошення громадянина Греції або особи, що має дозвіл на проживання в Греції, завірене урядовою структурою Греції (поліція або центр обслуговування громадян), на офіційному бланку, з печаткою та підписом вповноваженої особи.
    • Копія внутрішнього паспорта громадянина Греції або дозволу на проживання у Греції
    • Остання податкова декларація запрошуючої особи
    • Якщо запрошують родичі, то подаються ксерокопії всіх свідоцтв про шлюб та народження, щоб підтвердити родинні зв’язки між ними.
  12. Для осіб, які подорожують сім’єю

    Ксерокопії всіх свідоцтв про шлюб та народження, щоб підтвердити родинні зв’язки між ними (ці документи додаються до документів кожного подорожуючого члена сім’ї).

Вимоги до фотографій

Фотографія, що подається разом із анкетою повинна відповідати наступним вимогам:

  • Повинна бути актуальною (зробленою максимум 6 місяців тому)
  • Повинна бути кольоровою та надрукованою на звичайному папері для фотографій
  • Повинна бути розміром 3,5 х 4,5 см
  • Обличчя повинно займати 70-80% площі фотографії
  • Обличчя на фотографії повинно бути видно повністю і займати 30-36 мм від підборіддя до маківки
  • Обличчя на фотографії повинно бути добре освітленим
  • Фото повинно бути зроблене без сонцезахисних окулярів
  • Фото повинно бути зроблене без головного убору або інших предметів, що прикривають голову, окрім головних уборів, що мають обов`язковий релігійний характер
  • Окуляри не повинні мати затемнені лінзи, не можуть бути присутні будь-які світлові ефекти
  • Рамка окулярів не повинна прикривати очі
  • Рот на фотографії повинен бути повністю закритий

Зверніть, будь ласка, увагу, що у всіх Візових Центрах Посольства Греції в Україні Ви маєте можливість скористатися послугами фото кабіни. Безпосередньо в приміщенні даних Візових Центрів є платні автомати самообслуговування, на екрані яких Ви можете продивитися зроблені фотографії та обрати найкращий варіант. Автомат простий у використанні, а готові фотографії Ви можете отримати протягом 45 секунд. Номінальна вартість 6 фотографій паспортного формату (3,5 * 4,5 см) складає 50 гривень.

Термін розгляду

Як правило, розгляд візової заяви складає до 3 робочих днів, в залежності від кількості заяв у черзі на опрацювання, та від 1 до 5 днів на доставку паспорта в залежності від місця доставки. За загальним правилом згідно норм Шенгенського законодавства, рішення щодо візи приймається відповідним Консульством протягом 15 днів з дня надходження заяви про розгляд до такого Консульства. Разом з тим, цей термін може бути подовжений до 30 або до 60 днів. Більш детальна інформація тут.

Заяви на отримання візи можна подавати не раніше, ніж за три (3) місяці до запланованої дати поїздки.

Будь ласка, зауважте, що Вас можуть викликати на особисту співбесіду з візовим офіцером до Консульської установи Посольства Греції, перш ніж рішення по Вашій заяві буде прийнято.

Будь ласка, скористайтеся сторінкою «Перевірити стан заяви», щоб дізнатися, на якому етапі розгляду знаходяться Ваші документи.

Компанія VFS Global жодним чином не може впливати на рішення Посольства Греції в Україні та Генеральних Консульств.

Візові формуляри

Шановні заявники,
Звертаємо Вашу увагу.
Для Вашої зручності, з 26 травня 2014 року Візовий Центр пропонує послугу заповнення Візових анкет.
Послуга надається виключно за Вашим бажанням. Вартість послуги складає 75грн., включаючи податки.
Будь ласка, зверніться до співробітників Візового Центру для отримання детальної інформації.

Візові анкети мають бути заповнені повністю та підписані особисто заявником. Ім’я та прізвище вказується латинськими літерами так, як зазначено у закордонному паспорті, а інша інформація має бути вписана англійською, грецькою, українською чи російською мовами. Анкета заповнюється від руки або за допомогою комп’ютера.

Зразок заповнення анкети Ви можете знайти тут.

Анкета неповнолітніх заявників повинна бути підписана особами, що мають право опіки (як правило, батьками).

Будь ласка, зверніть увагу на те, що у візовій анкеті має бути два підписи. Візові анкети з одним підписом прийматися до розгляду не будуть.

Будь ласка, роздрукуйте та заповніть Згоду на обробку персональних даних. Формуляр згоди на обробку персональних даних має бути підписаний особисто заявником, бланк також можна отримати у Візових Центрах. Для завантаження формуляру, будь ласка натисніть тут.

Візовий формуляр можна завантажити за посиланням. Також Візову анкету можна безкоштовно отримати у Візовому Центрі.